Romanul, democratia si lift-ul

Ce legatura are una cu alta? La prima vedere nici una. Insa atunci cand traesti intr-un bloc cu 9 etaje si depinzi de un lift ca sa urci si sa cobori cele 6 etaj (stiu, stiu, multi o sa imi spuna ca da bine, da tu nu ai auzit de scari? Dati-mi voie sa va explic. Am un genunchi operat, scarile nu imi fac mereu bine. In afara de asta nu sunt singurul din blocul respectiv. Mai sunt batrani, mai sunt gravide, femei cu copii mici).

Platesc luna de luna o mica caruta de bani pentru reparatii si modernizari. De aproape doi ani de zile, de cand stau in acest bloc nu a existat saptamana in care sa nu existe un vecin (un mic Manole sau Bocanila cum imi place sa ii numesc) care sa nu sparga cate ceva prin apartament. Nu va imaginati ca ar fi cinestie ce de spart intr-un apartament format dintr-o camera, o baie si o bucatarie mica. Cu toate astea ai mei vecini gasesc mereu ceva de spart. (Pentru cei care nu s-au prins asta e partea cu romanul)

Evident ca, odata cu eliminarea ghenei de gunoi, Bocanila isi cara molozul cu liftul. De la revizia liftului au trecut doar doua saptamani. Aparent era ok, insa de mai bine de o luna nu exista zi sa nu aiba doua – trei avarii.

(Am uitat sa specific, blocul detine doua lifturi. Unul pentru etajele pare si unul pentru impare. Cel pentru impare e defact de mai bine de doua saptamani, asa ca toti utilizeaza acelas lift (atunci cand functioneaza), adica cel pentru etajele pare)

Democratia si intelesurile lui

De la revolutie incoace (nu vreau sa o numesc altfel) romanul a inteles notiunea de democratie cum a dorit muschiul lui. Daca in lift scrie foarte clar ca fumatul este interzis, el, romanul democrat, se pisa pe reguli si fumeaza, doar pentru ca poate. (Din tot sufletelul meu mic si negru imi doresc ca nenorocitul ca foloseste liftul pe post de afumatoare sa fie inchis intr-o camera si gazat cu fumul de la tigarile pe care le-a fumat in scurta lui viata pe pamant) (mda o sa existe si crestini care o sa imi spuna cu nu e frumos sa ii doresc raul altuia, ei bine, de data asta o sa fiu roman pana la capat, vreau sa moara si capra vecinului, deci da sa moara in chinuri nenorocitul).

Platim, platim da padegeaba

Niciodata nu am inteles rolul administratorului de bloc. Am avut mereu impresia (aparent gresita) ca e aceea persoana care ar trebui sa se ocupe de problemele administrative ale blocului pe care il are in administrare, ca atare el este si platit pentru acest lucru. GRESIT! De cate ori am avut o problema (legata evident de bloc) a trebuit sa gasesc singur rezolvarea (ba caoriferul nu se incalzea pentru ca nu era evident aerisit la mine, chiar daca aproape am golit instalatia de apa, apa care era evident rece nu calda, desi vecinii care locuiesc pe partea cu administratorul, aveau caldura de se cacau pe ei (scuzati expresia), ba eram trimis la politia comunitara daca ma plangeam de faptul ca la ora 23 (11 noaptea pentur cei care nu s-au prins) sau chiar si pe la 1 noaptea aveam cate un vecin mai muncitor si se trezea ca el are catea o gaura de dat la ora aceea).

Cum am mai spus si la inceput, de doi ani tot platesc pentru reparatii si modernizari si absolut nimic nu se vede. De urcat tot pe jos urc cu bagajele, iarna tot nu e cald.

Ma intreb, cand va veni aceea zi in care totul va fi ok, in care nimieni nu se apuca sa isi reamenajeze apartamentul fara un aviz de la municipalitate, ziua in care molozul nu va mai fi transportat cu liftul si nu va fi inprastiat prin tot blocul, ziua in care in lift o sa urc si nu o sa mai miroase a fum de tigara, sau cand va veni ziua in care vecinii pe care ii salut imi vor raspunde la saluta? Cand?

Probabil niciodata.

NOTA: pentru care nu au inteles notiunea de lift acesta este egat cu ascensor
aparate foto digitale

Speak Your Mind

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.