Am primit următorul mail. Mi s-a părut genial şi nu face altceva decât să îmi susţină teoria pe care o am legată de capitalism. Citiţi cu atenţie, merită:
De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Gigel? Şi de ce trebuie Gigel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare? Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de politicieni? |
Gigel si Pensia
martie 3, 2010 by 8 Comments
fara nici o suparare…acel CAS nu merge tot la pensie.Din acei bani primeste si servicii medicale,el si familia lui, din acei bani daca ramane somer primeste ajutor de somaj. Din acei bani vin pompierii la el acasa daca ii ia casa foc si multe altele.Pt pensie procentajul este undeva la 9% din partea angajatului.
E drept ca angajatul cotizeaza undeva la 33% din salar dar numai 9% ajuge la pensie.
@ Luci, nu e nicio suprarare…insa statul Roman e o curva mare. Cam cat crezi ca o sa mai traesti dupa 65 de ani? cat aduni in acest timp? crezi ca o sa primesti toti acei bani? Vorbesti de sanatate? hai sa iti spun eu care e treaba cu sanatatea. La spitale tu trebuie sa iti cumperi medicamentele, indiferent ca cotizezi o viata intreaga. Unde mai pui spaga medicului? Cum ramane cu acele operatii pe care le-au gresit toti acei medici pe care i-ai platit? Sa mai continui? Fara nicio suparare …
stiu ca statul roman e o curva si tare as vrea sa o putem f**e toti, dar eu ma refeream ca acei bani nu merg la pensie toti.Stiu ca la noi nu se respecta mai nimic si poate nici nu se va respecta nimic cat mai avem noi de trait dar nu se stie niciodata….
@ Luci … cel care a scris respectivul mail cel mai probabil a gresit cand a spus ca banii aceea sunt pentru CAS, CAS-ul e defapt Casa de Asigurai de Sanatate. Asa e, nu toti se duc la pensie cum nu tot se duc la sanatate. E trist ca si aceei bani care se duc la sanatate, cand ai nevoie de ei nu beneficiezi defapt cu adevarat de ei. Te pot asigura, nu o sa avem parte de ei la fel cum nu or sa aiba parte nici copii, copiilor nostri din pacate.
da, si acum au introdus si coplata(sau va fi introdusa in scurt timp),,,,au legalizat spaga.Acum o sa dam spaga pe chitanta la nenea doctoru`. Chiar nu stiu de unde le-a venit ideea ca daca baga coplata scade spaga 😐
Desi vad ca este din martie, acum am vazut acest articol.
Mi s-a pus pata si am calculat ce zice nenea asta despre Gigel. Si situatia e mai imputita decat a constatat individul.
Din aproape in aproape am calculat salariul brut al angajatului si, implicit, contributiile care se calculeaza si se retin din acesta ca sa vad de unde si pana unde a ajuns la 1100 lei salariu net angajat. Deci…
Din salariul brut al angajatului se scad CAS=10,5%, CASS=5,5% si somaj 0,5% rezultand asa-zisul salariu brut impozabil (nu stiu daca e corecta denumirea, dar asa i-am zis eu).
Din suma rezultata se scade cel putin deducerea de baza (250 lei) rezultand un asa-zis salariul net impozabil si apoi se aplica impozitul de 16%.
Impozitul se scade din salariul brut impozabil si rezulta salariul net angajat.
Urmand aceste reguli, dar luand-o de la coada la cap, mi-a rezultat un salariu brut angajat de 1511,26 lei.
Deci, Gigel va avea 0,823126 puncte de pensie rezultate din impartirea salariului sau brut (1511,26 lei) la salariul mediu brut stabilit de Legea 12/2010 (1836 lei).
Pensia bruta de care va beneficia Gigel de la 65 ani inainte va fi de 0,823126 x 732,8 (valoarea punctului de pensie in 2010) adica fabuloasa suma de 603,19 lei. Fiind mai mica de 1000 lei, este si pensie neta. Cu ocazia asta vedem că pensia lui Gigel reprezinta 39,9% din salariul lui.
De unde vine aceasta pensie? De la bugetul asigurarilor sociale care, la randul lui, este alimentat de doua contributii. Una este venita de la angajat (10,5%), una de la angajator (20,8% pentru conditii normale, dar poate fi 25,8% pentru conditi deosebite, respectiv 30,8% pentru conditii speciale). Sa zicem conditii normale, ca speciale suna cam rau in perioada asta.
Deci, bugetul asigurarilor sociale este alimentat cu 10,5% de la angajat si inca 20,8% de la angajator. In cazul nostru, 158,68 lei + 314,34 lei = 473,02 lei.
Eu propun un studiu pe toata perioada de activitate a lui Gigel. Sa presupunem ca acesta termina facultatea plus masterul la 24 ani. Pana la 65 ani (ca Gigel este barbat, nu?) in numele lui se contribuie, teoretic, cu aceasta suma la bugetul asigurarilor sociale timp de 41 ani. Rezulta 232.725,84 lei.
Daca impartim aceasta suma la pensia lunara rezultata mai sus (603,19 lei) inseamna ca Gigel ar putea sa-si sustina pensia de stat din propria contributie timp de aproape 386 luni. Adica, rotunjit, 32 ani. Adica pana la 97 ani.
In realitate, speranta de viata la nastere a barbatilor din Romania este, conform celor mai recente statistici, de 68 ani, adica Gigel va beneficia doar de 3 ani din cei 32 ani la care normal ar avea dreptul. Interesant nu?
Si-atunci replica lui Bram Boon data lui Oancea in 2008 nu este justificata?
(Pentru necunoscatori. Dupa ce ING a castigat competitia pensiilor private obligatorii, la un seminar, Mircea Oancea i-ar fi spus pe un ton rautacios lui Bram Boon: acum ca aveti o cota importanta de piata sa va vad de ce sunteti in stare? Bram Boon i-ar fi replicat: romanii au putut vedea pana acum de ce a fost in stare sistemul public de pensii. Vor vedea si care sunt avantajele unei pensii la ING.)
Deci, care ar fi “randamentul” pensiei de stat a lui Gigel?
Daca el mai traieste inca 3 ani dupa pensionare inseamna ca din cei 232.725,84 lei adunati pentru el, nu va beneficia decat de 21714,84 lei, adica 9,33%!!!
Rezulta foarte clar ca investitia lui in pensia din sistemul public ii aduce o pierdere de 90,67%!!!
Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Dar Gigel, baiat destept, n-a asteptat sa vada aceste calcule si a facut atat pensia privata obligatorie, cat si cea facultativa la ING. La prima are pana acum un castig mediu anual de 20,3%, iar la a doua a castigat in ultimul an 26,7%. O fi bine, o fi rau?
Daca tinem cont ca inflatia a fost anul trecut de 4,74% nu exista nicio îndoială că este un câştig clar. Dacă suntem atât de paranoici să mai comparăm cu pensia de stat, se poate considera că este un câştig fabulos. Să nu uităm că în plină criză, fondurile de pensii din România au avut cele mai bune randamente din Europa.
Pentru cei care încă mai cred în pensia de stat, nu uitaţi ce vă spun:
1. Există un mit: pensia de stat este sigură. Adevărat, dar doar pe jumătate. Este sigură că există, nu şi cuantumul ei.
2. Sunt două momente-cheie în viitor: 2027, respectiv 2032. Adică, anul când femeile nascute in 1967 vor iesi la pensie, respectiv anul cand barbatii născuţi în acelaşi an vor iesi la pensie. Daca acum sistemul public de pensii şchioapătă, ce se va întâmpla atunci când o masă de angajaţi (mult mai mare decât până atunci) vor trece în tabăra pensionarilor?
În concluzie, nu mai staţi pe gânduri. Făceţi-vă o pensie privată, făceţi-vă o asigurare de viaţă cu componentă de pensie, dar puneţi nişte bani deoparte pentru pensia voastră. Vor veni vremuri grele.
Să nu ziceţi că nu v-am spus.
A comentat pentru voi,
Analiticul
@ Analiticul – da-mi voie sa spun, ce spun si cei de la ProTV: „Jos palaria” in fata ta. Mare adevar ai grait. Eu am dubii ca multi dintre cei de acum vor apuca sa mai vada ceva din pensia mult promisa, fie ea de stat sau privata.
De ce zic asta? Simplu, la cum merg treburile vor fi din ce in ce mai multi someri, persoane care au din ce in ce mai mici sanse sa se reangajeze odata cu inantarea lor in varsta. Cati dintre cei trecuti de 40 de ani mai au o sansa reala la angajare? Majoritatea patronilor prefera tineri din simplul motiv ca ei, lucreaza pe bani mai putini pe motivul ca nu au inca experienta, in timp ce o persoana care e trecuta de 40 de ani, are in spate aproximativ 20 de ani de experienta, lucru care in mod normal trebuie platit cum se cuvine.
Nu ramane decat sa traim si sa vedem cine are dreptate si cine nu.
Deocamdată, am dreptate. Deja statul este în imposibilitatea de a mai plăti pensiile actualilor pensionari. Vina principală nu este a lui Boc sau Băsescu, ci a lui Tăriceanu care în cursul anului 2008 (mai precis în august şi în noiembrie), când au fost alegerile europarlamentare, a mărit valoarea punctului de pensie peste nivelul permis de economia românească. Atunci s-a rupt filmul. N-au ţinut cont nici de apariţia la noi a primelor semne ale crizei. La noi economia duduia. Şi se vede cum.