Am lipsit cam 2 zile

Unii poate au observat, alti poate nu, faptul ca de doua zile nu am mai scris si nici desenat nimic.

Motivul?

Acum doua zile am fost la Timisoara sa rezolv inmatricularea motocicletei, tinand cont ca, motorul a fost cumparat acum un an.

De ce a durat atata timp?

Individul de la care l-am cumparat (cel din Oradea) nu s-a sinchisit sa il inmatriculeze timp de 2-3 ani, cat a fost in proprietatea lui. In schimb a revopsit motorul din verde in negru+galben.

M-am aflat in situatia in care (descoperind ca in realitate motorul era verde nu negru) in talon motorul aparea ca fiind verde, in Cartea de identitate negru + galben, iar motorul in realitate verde dupa ce a fost re-re  vopsit.

Cum s-a ajuns aici ?

Din prostia mea. Nu am veriticat nici talonul, nici CIV-ul cand am luat motocicleta. Am mers pe incredere. Sunt convins ca la fel ca si mine mai sunt multi.

In fine, dupa aproape un an, am reusit sa gasesc primul proprietar (traiasca comunitatea bikerilor).

L-am sunat pe individ (cel din Timisoara), am stabilit o zi si o ora de intalnire, pentru a face un contract de vanzare-cumparare si nu in ultimul rand, de-a face rost de fisa fiscala fara de care nu poti inscrie un vehicol cumparat la primarie si la politie.

Ziua UNU:

Ajung la Timisoara (pe la 12.30), facem actul de vanzare-cumparare si ne indreptam cum ni-se parea normal la primarie pentru achitarea impozitelor si a amenzilor acumulate de nesimtitul din Oradea.

Cu o scarba specifica duduia de la primarie ne trimite la Iulius Mall, dupa ce i-am explicat ce dorim (se pare ca in Timisoara in mall se incaseaza anumite taxe, iar in primarie alte taxe).Ajungem la Mall platim impozitele (nu doresc sa spun suma, ori cum era una consistenta). Dupa achitare, duduia de la ghiseu cu acelas sictir ne spune ca abia pe 14 pot intra in posesia fisei (pentru necunoscatori, eliberarea fisei fiscale se face in felul urmator, platesti ce ai de platit (impozite, taxe, amenzi si alte alea, ideea e sa fi pe zero cu datoriile la stat) dupa care duduia apasa doua taste si ii da un print, hartiia iesind la imprimanta (nu iti ia mai mult de 3 minute)).

Ii explic ca sunt din Oradea si ca un alt drum la Timisoara nu imi lipseste si as fi super incantat daca ar putea sa imi acorde aceea fisa. Se gandeste cateva secunde dupa care imi cere buletinul, verifica ceva si imi spune ca ma va rezolva. Ii cere inapoi buletinul ex-proprietarului, mai apasa cateva butoane dupa care spune:

Ea: Imi pare rau dar mai aveti niste amenzi, pana cand nu achitati nu primiti hartia.

Noi: Nicio problema, achitam.

Ea: Bine… dar nu la noi, ci la primarie.

Adica noi am fost la primarie, ne-au trimis aici, doar ca sa putem merge inapoi. GENIAL.

Ne urcam in masina, ajungel ma primarie, ne sucim pana gasim un loc de parcare, urcam, platim, inapoi in masina, fuga inapoi la MALL, aratam chitanta, apasa doua butoane, imprimanta, fisa ….IEEEEE … am tot.

Vin la Oradea. Se termina prima zi.

Ziua DOI:

La prima ora fug pana la o tantie care se ocupa de acte de vanzare-cumparare. Evident ceva imi lipsea. Tantia din Timisoara (ceea care mi-a facut contractul de vanzare – cumparare nu mi-a facut actul de radiere si acel carton cu care merg la primarie, RAR si politie). Fac aceste acte, fug la RAR astept ca bivolul o ora unde am fost trimis, iese un nene inginer, se uita la mine si ma intreaba: ce doresc.

Ii explic ce si cu, el sambeste si imi explica ca stau prost unde stau (de parca eu m-am trimis acolo si nu ei). Totusi ma tarifeaza (ca sa mai castig ceva timp) dupa care ma duc, platesc 90 lei la casa si ma pun la rand. Dupa inca doua ore iese un alt nene inginer, se uita lung la mine, dupa care vine si ma intreaba si el: ce doresc. (cred ca e o intrebare tipaca la RAR, adica nu e normal, din moment ce stai in rand cu altii la identificari, ca vrei si tu sa iti faca identificare vehicolului. De parca as avea un meniu din care sa comand ceva sau de parca ar fi zanul maselut sau duhul de la RAR care iti indeplineste 3 dorinte). Ii explic si astuia ce si cum, ii arat actele dupa care, suparat, imi spune:

El: NU E BINE!

Eu: Ce anume?

El:  Pai motorul e verde.

Eu: Stiu

El: Pai in CIV e negru + galben

Eu: Nu stiu (pana atunci nu ma uitasem, ma uitasem doar in talon), in talon e verde, acum e verde.

El: pai trebuie sa va fac si schimbarea de culoare. Cine va tarifat?

Eu: Un coleg de-al dumneavoastra.

El: Ce coleg?

Eu: Unul de dincolo, care m-a trimis aici, in salopeta albastra cu tricou albastru (adica toti erau asa imbracati, plus ca pe hartia respectiva era si semnatura lu’ nea ingineru)

El: O sa trebuiasca sa platiti schimbul de culoare. Da sa stiti ca nu o sa puteti sa ridicati CIV-ul.

Eu: De ce?

El: Pai aveti nevoie de acordul proprietarului

Eu: Eu sunt proprietarul si sunt deacord cu mine… lasati-o verde, platesc…

El: pai o sa aveti nevoie de copie dupa buletin…

Eu: …este

El: … copie dupa contractul de vanzare-cumparare …

Eu: …este

El: … copie dupa luarea in evidenta la primarie…

Eu: … este

El: atunci e bine… asteptati aici (nu ma miscasem de cand venisem)

Si mai trece o ora, timp in care am pus copiile deoparte si platisem reschimbarea in verde.

Intru, se uita la motor, la seri si dupa 3 minute ma scoate spunandu-mi sa astept la ghiseu actele cam o jumatate de ora.

Astept o sumatate, mai astept una si inca una si abia dupa aceea primesc actele. Fericit fug sa imi refac asigurarea, dupa care mai merg odata la tantia cu actele sa le mai verifice odata. Mi-le verifica, mi-le aseaza in ordine si plec la CEC. Platesc 37 lei, fug peste drum la politie, platesc 57 lei si ma bag la tantia care prelua dosarele.

Se uita si imi spune ca imi: cartonasul cu revizia ITP?, la care eu: e printre hartii. Din pacate nu era. Se pierdu-se pe unde va. M-am intors la asigurari, notar, RAR, nimic. Asa ca am mers sa imi fac revizia din nou.

Ziau a trei-a:

Dimineata la 8 la politie. Programul e de la 8 insa intram pe la 8.15. In fata mea vreo 6 persoan. Merge relativ bine. Pe la 8.40 ajung in fata politaiului. Prezint dosarul, se uita peste ele, ma intreaba daca am preferinta la numar, ii raspund ca nu, asa ca imi aloca unul din oficiu.

BH 10 CYB.

Rasuflu usura, iar dupa aproximativ 2 ore intru in posesia numarului si a dovezi valabil 15 zile. (Talonul il primesc prin posta in aproximativ 7 zile)

Concluzia celor 3 zile?

Nu mai cumpar motocicleta sau masina cu acte dubioasa. Nu mai cumpar motocicleta care a rulat in romania. Nu mai merg pe incredere. Verific de 7 ori, platesc odata.


aparate foto digitale

Comments

  1. Bun venit in romania … asa e la noi …

Speak Your Mind

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.