24 lei un cofrag de cu 30 de oua. Dupa matematica mea asta inseamna 0,8 lei / ou. Imi aduc amine ca, acum cateva saptamani in urma gaseam acelasi cofrag de oua la 12 lei. Zic acum cateva saptamani ca, de la marea zapada in coace, nu ai mai vazut urma de oua pe rafturi. Am inteles, ca, Romania importa o mare cantitate de oua din Polonia. Spun importam (la trecut) pentru ca, ouale poloneze erau mega stresate (ele sau gainile, una din doua). Acum, eu inteleg ca petrol nu mai avem, gaze nu mai avem, grau nu mai avem, aur avem, insa nu o extragem noi pentru ca nu mai avem minieri?!? sau echipamente pentru a-l extrage sau chef sau nu stiu. Revenind la oua-le noastre, sa inteleg ca nu mai avem nici gaini? Daca avem, ele, gainile de ce nu mai produc pe ele (oua-le) ? Ca parca trebuia sa-le greeze anumite conditii, ca sa nu mai fie stresate. Ma gandesc ca, nu or creste toate gainile in campie, sub nametii de zapezi. Ma gandesc ca sunt si ele, impreuna cu, custile in care sunt tinute, adapostite in hanle, incalzite, oferindu-le anumite conditii. Pai daca e asa, care e motivul acestei crize de oua?
Tind sa cred, ca in realitate, romanasul nostru, a vazut ca poate vinde acelasi ou si cu 0,7 lei si cu 0,8 iar de Pasti pot pune de pe acum pariu ca va costa chiar si 1 leu bucata. Pot intelege multe lucruri, cum ar fi: ” a crescut pretul pentru ca a crescut pretul la combustibil”sau „a crescut pretul pentru ca, costul productiei s-a dublat din cauza zapezii”. Sunt chestii absurde insa, le inteleg. Ceea ce nu pot intelege e urmatorul lucru: ne zbatem sa iesim din criza. Crescand pretul produselor, vanzarile nu sunt incurajate. Ne existand vanzare nu exista un venit, in concluzie ne intoarce de unde am plecat, adica in rahatul ala de criza. Daca pretul combustibilui creste cu 5 la %, costul productie creste cu 10 % nu inteleg de ce acest cost ar trebui sa se regaseasca in costul final. Daca domnii politicieni sunt atat de ingrijorati de bunastarea poporului, de ce nu fac o chesti desteapta.
Produsele de baza (oua, lapte, paine,bere?!?, faina, ulei, zahar, etc) sa fie scutite de TVA. Nu e o chestie noua, in unele tari se practica. In consecinta, producatorul, nu da statului 24%, poate sa isi ridice pretul, astfel incat, pretul final sa nu depaseasca, pretul initia, dupa aplicarea TVA-ului (aici cred ca am fost cel mai explicit, pornesc de la ideea ca, ai mei cititori sunt la fel sau chiar mai destepti ca mine, drept urmare, nu e nevoie de alte explicatii).
Chiar nu se poate face ceva? Ma intreb, care e acel punct in care pretul unui produs e prea mare, iar dobitocul de roman nu isi va mai putea permite sa si-l achizitioneza (aici ma refel in primul rand la benzina, oua, ulei, zahar si de ce nu, paine).
Oul, „dimpreuna” cu uleiul, zaharul si painea sunt produse vitale pentru romani, deci vom cumpara in continuare oricare le va fi pretul. parerea mea